Blog

20 Tips voor een goede sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal belangrijke elementen. In dit artikel vertellen we je meer hierover en geven we je tips voor een perfecte sollicitatiebrief. Lees deze tips goed door en pas ze toe! 

De belangrijkste elementen van een sollicitatiebrief zijn:  

  1. Opbouw & structuur
  2. Lay out
  3. Inhoud
  4. Schrijfstijl

In dit artikel geven we je 20 tips langs deze vier onderdelen. We beginnen met de sollicitatiebrief opbouw.

Opbouw & structuur

De opbouw van een goede motivatiebrief bestaat uit drie onderdelen:

Tip 1 – Noem in de inleiding altijd de functie waarop je solliciteert

In de inleiding is het de bedoeling dat je aangeeft wat de aanleiding is van jouw sollicitatie. Daarnaast is het gebruikelijk om ook de functie te noemen waarop je solliciteert. Ook bij een open sollicitatiebrief is het van belang dat je de functie noemt die je graag binnen het bedrijf zou willen vervullen. 

Tip 2 – Houd de kern op maximaal 2 alinea’s

In de kern geef je aan wat je motivatie is voor jouw sollicitatie. Zorg ervoor dat je dit kort en bondig doet en gebruik maximaal twee alinea’s. Meer heb je als het goed is ook niet nodig.  

Tip 3 – Kies voor een standaard opening en afsluiting van de brief

Zorg ervoor dat je weet aan wie je jouw brief moet richten en gebruik een standaard aanhef zoals ‘’Geachte mevrouw De Groot’’ of ‘’Geachte heer De Groot’’. Noem zeker geen voornaam en gebruik ook niet ‘’Beste heer’’ of ‘’Beste mevrouw’’ als aanhef. Voor de afsluiting gebruik je ‘’Met vriendelijke groet’’. Wil je meer lezen over een goede openingszin voor je motivatiebrief klik dan hier. Voor de afsluiting van je brief klik je hier.

Tip 4 – Houd je aan de bovenstaande standaard structuur (inleiding – kern – afsluiting)

Sommige mensen hebben talent voor schrijven en zijn in staat om een hele goede brief te schrijven zonder dat ze zich aan de standaardstructuur voor een sollicitatiebrief houden. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Indien je dus geen ‘’schrijfgenie’’ bent kun je beter voor ‘’safe’’ gaan en je houden aan de standaard structuur. 

Lay out

Het oog wil ook wat. Niets is zo verschrikkelijk als een tekst die er slecht uitziet omdat er bijvoorbeeld verschillende lettertypen zijn gebruikt, een te kleine of te grote regelafstand of andere vervelende opmaakfouten. Daarom volgen hieronder een aantal tips die ervoor gaan zorgen dat jouw brief er piekfijn uit gaat zien. 

Tip 5 – Let op dat je voor je brief hetzelfde lettertype gebruikt

Nadat je je brief hebt geschreven selecteer je alle tekst en vervolgens het lettertype dat je wilde gebruiken. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk tijdens het schrijven twee verschillende soorten lettertype hebt gebruikt. Die gebeurt weleens wanneer je zinnen uit voorbeeldbrieven of brief templates gebruikt. Voor de lettertypes raden wij aan: Calibri, Verdana, Times New Roman of Arial.

Tip 6 – Gebruik een lettergrootte tussen 10 – 12 pt, afhankelijk van het gekozen lettertype 

De lettergrootte is afhankelijk van het gekozen lettertype. Speel hier dus mee bij het schrijven van je brief. Zorg er echter voor dat de lettergrootte niet te groot of te klein is. Wij adviseren om tussen de 10-12 pt te zitten. 

Tip 7 – Zorg voor een mooie uitlijning van jouw motivatiebrief

Als je je brief een extra mooie look wilt geven dan klik je op dit uitlijningsymbool in word. Dit symbool staat voor zowel links als rechts uitlijnen en zal ervoor zorgen dat je brief er gelikt uitziet. 

Tip 8 – Gebruik maximaal 1 A4

Een korte sollicitatiebrief heeft altijd de voorkeur boven een lange brief. Zorg er daarom voor dat je brief niet langer is dan 1 A4. Indien je er toch overheen dreigt te gaan lees dan nog eens je tekst na om te kijken of er geen zinnen zijn die je kunt schrappen. Daarnaast kun je ook met het lettertype en de lettergrootte spelen om alles op 1 A4 passend te krijgen. 

Inhoud

De Inhoud van de brief is natuurlijk superbelangrijk. Staar je echter niet blind op het ‘’zoveel mogelijk’’ noemen in je brief. Een veel voorkomende fout is dat men alles kwijt wil in de sollicitatiebrief. Dit is niet nodig. Je moet de brief zien als een pitch van 1 minuut. Wat zou je in dat geval maximaal kwijt willen?

Tip 9 – Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties die gevraagd worden?

Lees de vacaturetekst goed door en noteer alle functie-eisen. Pak dan de drie belangrijkste eisen en laat deze drie terugkomen in je brief. De rest kun je in je CV plaatsen.

Tip 10 – Sluit aan bij de bewoordingen van de vacature

Hiermee laat je zien dat je de werkgever echt begrijpt. De werkgever stopt vaak veel tijd en energie in het schrijven van de juiste vacaturetekst. Sluit dus aan bij deze bewoordingen. Dit zal herkenbaar overkomen en vergroot de kans dat jouw sollicitatiebrief in goede aarde zal vallen. 

Tip 11 – Gebruik voorbeelden om jezelf aan te prijzen

Met voorbeelden breng je jouw tekst tot leven. In plaats van te zeggen dat je ‘’initiatiefrijk bent’’ kun je beter een voorbeeld noemen uit jouw werkzame leven waaruit dit blijkt. 1 of 2 goede voorbeelden zullen jouw sollicitatiebrief verrijken. 

Tip 12 – Benoem alleen die elementen uit jouw cv die belangrijk zijn voor de functie

Noem alleen ervaring die betrekking heeft op de functie waarop je solliciteert. Stel dat je solliciteert op de functie van secretaresse. Dan zijn je ervaring als postbode en vakkenvuller niet relevant voor deze vacature. Ervaring als notulist is dan wél relevant. In je brief moet je dus niet alles benoemen, maar alleen de relevante punten. 

Tip 13 – Straal enthousiasme uit in je brief

Schroom niet om je enthousiasme voor de baan en het bedrijf tot uiting te brengen. Laat de werkgever duidelijk merken dat je enthousiast bent. Solliciteer je naar een baan of stage in de zorg? Vertel dan bijvoorbeeld ook dat je al jaren vrijwilligerswerk doet bij een zorginstelling. Toon daarnaast je belangstelling en enthousiasme voor het bedrijf of de organisatie. Kijk natuurlijk wel uit dat je niet overdreven overkomt.

Tip 14 –  Geef de recruiter geen reden om je al op voorhand af te wijzen

Noem dus niet expliciet je eventuele gebrek aan werkervaring. 

Niet doen: ‘Hoewel ik niet de juiste werkervaring als administratief medewerker heb, heb ik veel interesse in dit vakgebied.’
Wel doen: ‘Ik neem al jaren deel aan bijeenkomsten rond dit thema, wat mij veel kennis over dit vakgebied heeft opgeleverd.’

Schrijfstijl

Tip 15 – Zorg ervoor dat je brief bij zowel een werknemer, recruiter als manager aanslaat

Waarom? Omdat bij sollicitatieprocessen vaak verschillende collega’s uit verschillende lagen van de organisatie betrokken zijn. Een bedrijf wil dat een nieuwe werknemer goed kan samenwerken met zowel directe collega’s als leidinggevenden. Daarom komt het vaak voor dat jouw nieuwe collega’s betrokken zijn bij het sollicitatieproces. Het is daarom van belang dat ook zij jou een waardevolle toevoeging gaan vinden.  

Tip 16 – Wissel lange zinnen af met korte zinnen bij het schrijven van je sollicitatiebrief

Alleen maar lange zinnen zijn namelijk lastig om te lezen. Gebruik daarom ook korte zinnen. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen lastige zinsconstructies gebruikt. Eén bijzin is maximaal.

Tip 17 – Zorg voor witruimte in jouw motivatiebrief

Laat je tekst ademen én geef jouw lezer ademruimte. Hoe? Door genoeg wit ruimte toe te voegen tussen de alinea’s. 

Tot als afsluiter een aantal tips waarmee je de brief perfectioneert.

Tip 18 – Lees hardop

Wil je weten of de brief lekker leest? Druk de tekst af en lees hardop. Waar je stottert of naar adem hapt, of waar het onnatuurlijk klinkt, zit een fout. Want precies daar haakt de lezer af. 

Tip 19 – Vertrouwen is goed, controle is beter

Een foutje kan er makkelijk insluipen. Laat dus iemand anders je brief nalezen. Als je één ding niet wilt bij het solliciteren, dan is het wel taalfouten maken.

Tip 20 – Gebruik een fatsoenlijk mailadres

Last but not least: gebruik bij het solliciteren een normaal e-mailadres! Dus geen xxxjes_Rachel1986@hotmail.com

Exit mobile version