Blog

Hoe schrijf je een goede open sollicitatiebrief? (2024)

Stel dat je heel graag bij een bedrijf wilt werken maar er op dit moment geen openstaande vacature is. Wat doe je dan? Je kunt wachten tot er een vacature wordt opengesteld of je kunt een open sollicitatiebrief versturen. Wist je dat ongeveer een kwart van alle banen door middel van een open sollicitatie wordt ingevuld? Een open sollicitatie (ook wel spontane sollicitatie genoemd) is ook een handige manier voor het vinden van een stageplek. De betekenis van een open sollicitatie is dat je een sollicitatiebrief verstuurd zonder dat er een openstaande vacature is. In dit artikel gaan we dieper in op de open sollicitatiebrief en geven we je tips en goede voorbeelden. 

Laten we eerst even stilstaan bij hoe het sollicitatieproces normaal verloopt bij een bedrijf. Normaal gesproken ontstaat er een vacature omdat een bedrijf groeit, of omdat er vanwege andere redenen (bijvoorbeeld door ziekte of zwangerschap) een vervanger wordt gezocht. Op basis van de open te stellen functie wordt binnen het bedrijf gekeken naar wat voor type persoon er wordt gezocht, het zogenoemde ‘profiel’. Dit profiel van de ideale kandidaat vormt samen met de beschrijving van de werkzaamheden de vacaturetekst die je vervolgens weer terugvindt op vacaturesites. 

Soms ben je bijvoorbeeld net te laat met reageren op de vacature of is er een bedrijf waar je heel graag wilt werken maar heeft dat bedrijf geen openstaande vacature. Dit is dan een mooie kans voor een spontane sollicitatiebrief! Hierna volgen een aantal stappen die je kunt doorlopen om tot jouw sollicitatiebrief te komen. Deze stappen zijn ook prima te volgen wanneer je een sollicitatiebrief schrijft in een andere taal, bijvoorbeeld in het Engels.

Stap 1 – Welke functie wil je bij het bedrijf vervullen?

Helaas wordt bij een open sollicitatie vaak een klassieke fout gemaakt, namelijk het niet vermelden van de functie die je graag bij het bedrijf zou willen vervullen! Het feit dat je ‘open solliciteert’ betekent niet dat je niet moet vermelden welke functie je graag zou willen uitvoeren. Sterker nog, als je dit niet doet dan verliest jouw brief aan kracht!  

Het in de open motivatiebrief noemen van de functie die je zou willen uitvoeren maakt het schrijven van jouw sollicitatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek gemakkelijker omdat je hierdoor gerichter jouw motivatie voor de sollicitatie kunt toelichten.  

Stap 2 – Bel met het bedrijf!

Een van de belangrijkste stappen bij een open sollicitatie is bellen. Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst kun je checken of een open sollicitatie wel op waarde wordt geschat. Zitten ze wel op jouw sollicitatiebrief te wachten? Daarnaast geeft je dit de kans om kennis te maken met de recruiter. Je kunt de recruiter allerlei relevante vragen stellen die je hebt. Daarnaast kun je de recruiter ook vertellen waarom je wilt solliciteren. Tot slot geeft bellen je de kans om de brief te richten aan de persoon die je gesproken hebt. Zorg er dus voor dat je de verantwoordelijke persoon aan de lijn krijgt.

Let wel op dat je jouw motivatie klaar moet hebben. Een geïnteresseerde recruiter zal je zeker vragen waarom je wilt solliciteren. Zorg er dus voor dat je dit in een paar zinnen kunt vertellen. Lees dit artikel voor het voor jezelf opstellen van een knallende motivatie.

TIP: Bel ook binnen 2 weken na het versturen van jouw brief indien je binnen die tijd niets hebt gehoord. Het is dan gemakkelijker om door te dringen tot personeelszaken, want je kunt refereren aan je brief!

Laten we ook even stil te staan bij de andere kant. Er zijn genoeg bedrijven die open staan voor open sollicitaties. Waarom eigenlijk?

Open sollicitaties hebben een aantal voordelen voor bedrijven:

Stap 3 – Schrijven van je brief

Nu je weet voor welke functie je een open motivatiebrief gaat maken en je ook even gebeld hebt kun je aan de slag gaan met schrijven van jouw sollicitatiebrief. De grootste vraag die sollicitanten hebben is in hoeverre de open sollicitatiebrief verschilt van een gewone sollicitatiebrief. Het antwoord hierop is: weinig. Ook in de open sollicitatiebrief zul je duidelijk moeten maken:

  1. Waarom je bij dit bedrijf wilt werken
  2. Welke functie je ambieert
  3. Waarom jij geschikt bent

De opbouw van een open sollicitatiebrief is hetzelfde als bij een gewone sollicitatiebrief en bestaat uit drie delen:

Deel 1 is de inleiding waarin je jezelf introduceert en aangeeft naar welke functie je interesse uit gaat. Wijdt hier niet meer dan 1 alinea aan. 

Deel 2 bestaat uit de kern en moet antwoord geven op de bovenstaande drie vragen. Meestal kun je dit in één lange alinea doen of in 2 kortere alinea’s. Let er in dat geval wel op dat de inhoud goed verdeeld is over de twee alinea’s.

Deel 3 is de afsluiting van de brief.

Hieronder gaan we de open sollicitatiebrief per onderdeel (inleiding, kern, afsluiting) langs. 

Deel 1 – Inleiding 

In de inleiding is het belangrijk om te vermelden dat je open solliciteert. Als je op voorspraak van iemand (bijvoorbeeld een kennis, of een kennis van een kennis) je intrede doet, vermeld deze naam dan ook in de brief. Dit is namelijk herkenbaar en zal ervoor zorgen dat je brief meer aandacht krijgt. 

Zorg er ook voor dat de opening van je brief uniek is. Met een goede openingszin val je direct met de deur in huis en trek je de aandacht van de lezer. Elke openingszin is namelijk persoonlijk en heeft drie onderdelen die hierin centraal staan:

De kunst is om deze drie met elkaar te verbinden. Dan krijg je een mooie unieke openingszin voor jouw sollicitatiebrief. Benieuwd hoe je een goede openingszin schrijft? Lees verder in dit artikel.

Deel 2 – Kern

De kern van jouw brief bevat de belangrijkste elementen van jouw motivatie en moet antwoord geven op de vragen:

  1. Waarom je bij dit bedrijf wilt werken
  2. Welke functie ambieert
  3. Waarom jij geschikt bent

Realiseer je hierbij ook dat jouw sollicitatiebrief aan de orde zal komen tijdens het sollicitatiegesprek. Je zult dus bevraagd worden op de motivatie teksten die je hierin opneemt. Wees je hier dus bewust van wanneer je jouw motivatiebrief schrijft.

Omdat het een open sollicitatiebrief betreft is het nog belangrijker dat dit deel van de brief heel overtuigend is. Als het goed is heb je al nagedacht waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Schrijf dit voor jezelf op en kijk of je er een rode draad in ziet. Zorg er in ieder geval voor dat je:

TIP: Maak goed gebruik van voorbeelden in jouw brief. Door met voorbeelden komen, kom je geloofwaardiger over. Dit is een techniek om over jezelf te kunnen vertellen zonder dat het lijkt alsof je aan het opscheppen bent. In plaats van te zeggen dat je ‘’initiatiefrijk’’ bent, kun je beter een voorbeeld noemen uit jouw arbeidsverleden waar dit uit blijkt.  

Een goede opbouw van je spontane sollicitatiebrief is cruciaal in jouw sollicitatieproces. Een goed opgebouwde brief neemt de lezer mee en zorgt ervoor dat de lezer de gehele sollicitatiebrief leest. Lees hier meer over hoe je een goede motivatiebrief schrijft.

Deel 3 – Afsluiting

Tot slot dien je de brief af te sluiten. Omdat je niet reageert op een openstaande functie is het handig om in de afsluitende alinea van de brief aan te geven dat je graag in een persoonlijk gesprek jouw sollicitatie wilt toelichten en dat je over enkele weken contact opneemt om te informeren naar de mogelijkheden binnen de organisatie.

Realiseer je goed dat het doel van elke sollicitatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dit geldt ook voor de open sollicitatiebrief. Dit betekent dat jouw sollicitatiebrief de brief- en cv selectie van de recruiter moet overleven. Bekijk deze tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief die opvalt en bovenop de stapel terecht komt!

Het is altijd fijn om een voorbeeld te hebben van een goede sollicitatiebrief om op basis daarvan je eigen brief te schrijven.

Hieronder tref je daarom een professionele voorbeeldbrief aan die geschikt is voor een open sollicitatie.


Jacques van Banen
Hoofdstraat 1
1000 AA Amsterdam


De Vegetarische Butcher­­
T.a.v. de heer Kolenmolen
Dorpstraat 12000 BB Apeldoorn


Amsterdam, 20 januari 2023

Betreft: Open sollicitatie

Geachte heer Korenmolen,

In het artikel in het Financieel Dagblad van maandag 10 januari jongstleden, waarin CEO Kees Baarentz de strategie voor de komende jaren uitvouwde, las ik dat De Vegetarisch Butcher wil gaan uitbreiden door zich onder andere te richten op de horecasector. Met meer dan 15 jaar aan ervaring als accountmanager binnen de horecasector denk ik dat ik van grote toegevoegde waarde kan zijn voor het realiseren van deze groei. Zelf ben ik een trouwe klant van De Vegetarische Butcher en geloof ik volledig in het duurzaamheidsideaal en transitie die u wilt realiseren. Ik zou hier dolgraag aan willen bijdragen en verstuur daarom met veel plezier deze open sollicitatie.

In mijn huidige functie bij bedrijf XY ben ik verantwoordelijk voor het opzetten van ons verkoop- en accountmanagementteam team in Noord-Nederland. In de afgelopen drie jaar heb ik aan de basis gestaan van een jaarlijkse klantengroei van 30% bij onze klanten die actief zijn in de horecasector. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat mijn mensen een stabiele factor zijn geworden voor onze klanten en de verkoopmomenten herkennen waarop ze moeten inspelen. Ik ben resultaatgericht en vind het leuk om mensen te inspireren, coachen en te stimuleren. Dit stelt mij in staat om het maximale te halen uit mijn mensen en ervoor te zorgen dat de doelstellingen wordt gerealiseerd. Deze eigenschappen zou ik graag willen inzetten bij De Vegetarische Butcher om bij te dragen aan de voedselrevolutie die ten goede komt aan het milieu en het welzijn van dieren. 

In mijn bijgevoegd curriculum vitae treft u meer informatie aan over mijn achtergrond, kennis en ervaring. Mijn motivatie licht ik graag nader toe in een persoonlijk gesprek. Ik zal binnen enkele weken contact met u opnemen om de mogelijkheden binnen uw organisatie te bespreken.  

Met vriendelijke groet,

Jacques van Banen

Bijlage: Curriculum Vitae

Exit mobile version