Je kent ongetwijfeld het spreekwoord ‘you only have one chance to make a first impression’. In dat opzicht valt het belang van je motivatiebrief layout zeker niet te onderschatten. Een goede motivatiebrief layout laat zien dat je oog hebt voor detail en doet je op een positieve manier opvallen.
Heb je moeite met de opbouw? Lees dan snel onze 7 tips.
Tip 1: gebruik een traditionele indeling
Een creatief ontwerp oogt misschien leuk, maar je kiest beter voor een klassieke motivatiebrief layout. Die valt bij iedereen in de smaak. Start met een formele aanspreking, vertel voor welke functie je solliciteert en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Tenslotte eindig je nog met een korte afsluiting waarin je aanstuurt op een persoonlijk gesprek.
Tip 2: maak alinea’s
Het zal je verbazen hoeveel mensen vergeten om hun tekst op te delen in alinea’s. Dat verpest de leesbaarheid. Voor een sterke layout heb je alinea’s nodig. Deze opsplitsing zet aan om verder te lezen en laat je toe om de informatie te structureren.
Tip 3: kies een professioneel lettertype
Decoratieve lettertypes zoals Comic Sans zijn misschien leuk op de uitnodigingen voor een verjaardagsfeestje, maar ze passen niet in een motivatiebrief. Gebruik dus steeds professionele lettertypes, bijvoorbeeld Calibri, Cambria, Helvetica of Verdana. Die verhogen de leesbaarheid.
Tip 4: let op de lettergrootte
Voor een goede motivatiebrief layout spendeer je ook aandacht aan de lettergrootte. Te kleine tekst is moeilijk leesbaar, terwijl je met een oversized lettertype het risico loopt om over de limiet van 1 pagina te gaan. Meestal is een grootte van10, 11 of 12 punten voldoende.
Tip 5: voorzie witruimte
Voldoende witruimte doet de tekst ademen. Stel je tekstverwerker in op A4-papier met een linkermarge van 33 mm en een rechter-, boven- en ondermarge van 20 mm. Voor de tekst gebruik je een enkele regelafstand. Probeer om de lengte van de motivatiebrief af te stemmen op het blad. Een A4-tje dat slechts voor de helft gevuld is ziet er niet professioneel uit. In dat geval kan je de inhoud best uitbreiden.
Tip 6: vermijd kleuren
Zelfs de beste motivatiebrief layout wordt verpest door een foutief kleurenpalet. Ons advies: houd het simpel. Kies voor zwarte tekst op een witte achtergrond. Zo is het contrast optimaal.
Tip 7: maak een PDF
Je schrijf je motivatiebrief waarschijnlijk in een tekstverwerker zoals Microsoft Word, Apple Pages of Google Docs. Sla de inhoud op als PDF-bestand en stuur hem dan pas door naar de werkgever. Met een PDF-bestand ben je namelijk zeker dat de motivatiebrief layout op elke scherm identiek is en niet verschuift.
Snel een sterke motivatiebrief layout nodig?
Via onze website maak je snel een persoonlijke motivatiebrief met een professionele layout. Aan de hand van enkele vragen wordt de inhoud automatisch ingevuld. Handig, toch? Probeer het zelf.