Wil je voorkomen dat je veel gemaakte fouten maakt bij het schrijven van een motivatiebrief? Lees de don’ts hieronder en loop je brief na.
Onthoud dat het doel van een motivatiebrief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dat betekent dat het schrijven van de brief erop gericht is om ervoor te zorgen dat de lezer enthousiast raakt en je uitnodigt voor een gesprek. Het is daarom belangrijk dat je motivatiebrief opvalt en niet opzij wordt gezet. Tegelijkertijd moet je brief niet op een negatieve manieren opvallen. Daarom gaan we hieronder in op een aantal veelgemaakte fouten zodat je deze kunt voorkomen.
- DON’T nr.1 Geen aansluiting op de vereisten die in de vacaturetekst staan
Voor een vacature worden altijd een aantal vereisten gesteld. Op het moment dat je niet voldoet aan deze vereisten maak je al weinig kans om uitgenodigd te worden voor een solliciatiegesprek. Meestal vindt er namelijk eerst een cv en brief selectie plaats op basis van de vereisten voordat de recruiters daadwerkelijk de brieven en cv’s gaan lezen voor een beoordeling. Zorg er daarom voor dat uit jouw brief en cv goed blijkt dat je voldoet aan de gestelde eisen in de vacature.
- DON’T nr.2 Onnodig ‘’vullen’’ van de brief
Neem geen informatie op in je brief die niet nodig is. Evenmin hoef je je gehele cv te herhalen in je brief. Schrijf alleen datgeen dat nodig is voor deze functie. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor de functie als verkoopadviseur neem dan alleen informatie op in de brief die te maken heeft met jouw eerdere werkervaring die relevant is. Het is dus niet de bedoeling dat je jouw CV gaat opsommen in de brief.
- DON’T nr.3 Geen duidelijke motivatie
De kern van een motivatiebrief bestaat uit de argumenten die de lezer moeten overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie en de reden waarom je specifiek bij de desbetreffende organisatie de functie wilt vervullen. Deze informatie is essentieel en mag niet ontbreken in jouw brief. Zorg er daarom voor dat je na het schrijven van jouw motivatiebrief de brief nog eens leest om te zien of de bovenstaande punten duidelijk naar voren komen.
- DON’T nr. 4 Teveel gebruik van cliche’s, uitdrukkingen of gezegden
Pas om het teveel gebruiken van clichés, uitdrukkingen en gezegden. Het is uiteraard niet erg om een uitdrukking te gebruiken omdat dit kan helpen de leesbaarheid van de brief te vergroten. Maar teveel gebruik hiervan is storend. Probeer in de gehele brief maximaal 1 keer gebruik te maken van een uitdrukking of gezegden. Zie hieronder een voorbeeld van hoe het niet moet.
Het werken als verkoper bij MediaCenter is mij op het lijf geschreven! Ik voel me als een vis in de vijver wanneer ik in de winkel sta en klanten adviseer over een nieuwe aankoop. Ik laat mij niet gemakkelijk uit het veld slaan en ga altijd door tot ik de klant heb weten te overtuigen - DON’T nr.5 Slechte lay-out van de brief
Zorg ervoor dat de lay-out van de brief optimaal eruit zit. De lay-out van jouw brief kan je helpen doordat de brief daardoor uitnodigender is om te lezen. Voorkom dus een slechte uitlijning of een te kleine lettertype.