Mijnmotivatiebrief - Blog

Motivatiebrief Tips

Een goede motivatie nodig voor jouw sollicitatie? Wij geven je tips & tricks! (2024)

· >

Vraag sollicitanten naar de moeilijkste fase in het sollicitatieproces en negen van de tien keer zul je horen: het schrijven van een brief. De reden hiervoor is dat veel sollicitanten het moeilijk vinden om hun motivatie goed onder woorden te brengen. Alhoewel je bijvoorbeeld al een decennium werkt in een salesfunctie en het bedrijf waar je solliciteert je zó aanspreekt, is het toch moeilijk om te omschrijven waarom jij nou de perfecte kandidaat bent. Zodra je achter je pc of laptop zit om de brief te schrijven blokkeren je vingers. 

Hoe komt dit toch? En wat kun je hieraan doen?

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je er wel in kan slagen om je motivatie goed onder woorden te brengen. 

We beginnen hiervoor bij het woord ‘motivatie’. Wat betekent dit woord eigenlijk? 

Volgens de Dikke van Dale betekent motivatie: beweegreden, drijfveer 

Vrij vertaald betekent dit: waar doet iemand het voor? Waarvoor komt hij zijn bed uit? Waarvoor levert hij elke dag een inspanning? En waarvoor zet hij een stapje meer? 

Motivatie is dus datgene waar jij het voor doet. Tuurlijk zal een belangrijk deel van het antwoord het inkomen zijn. Immers, we werken niet gratis, maar tegelijkertijd is er meer dan alleen geld. 

Voor een werkgever is het heel belangrijk om de drijfveren van een sollicitant te weten. Solliciteert iemand bijvoorbeeld alleen maar omdat het bedrijf meer betaalt dan wat gebruikelijk is in de markt? Omdat de baan dichterbij huis is? Of omdat het bedrijf vaste contracten aanbiedt en concurrenten niet? 

Alhoewel er niks mis mee is als deze redenen hebben meegewogen in jouw besluit om te solliciteren, is het voor een werkgever niet erg enthousiasmerend als dit enige reden is waarom je solliciteert. De kans dat je de baan zult krijgen zal in dit geval dan erg klein zijn. Als dit namelijk de enige redenen zijn, dan zal het lastig zijn om in jouw motivatiebrief of tijdens het sollicitatiegesprek overtuigend over te brengen waarom jij de geschikte nieuwe collega bent. 

Het schrijven van een goede motivatie in jouw sollicitatiebrief is nog belangrijker op het moment dat je een carrièreswitch wilt maken. Ben je bijvoorbeeld bedrijfsleider geweest in een supermarkt (bijvoorbeeld bij de Albert Heijn) en solliciteer je nu voor een leidinggevende baan bij de gemeente dan zal er extra goed naar je motivatie worden gekeken. Dat betekent niet dat een dergelijke switch niet mogelijk is, maar de werkgever zal wel erg geïnteresseerd zijn in waarom je de commerciële sector verruilt voor de overheid. 

Het zoeken naar een werknemer kost werkgevers veel tijd en geld en daarom willen ze graag mensen hebben die goed passen bij hun organisatie, of om een duur woord te gebruiken: mensen die goed passen bij de ‘’bedrijfscultuur’’. Stel je voor dat je bij een bedrijf solliciteert dat aan het eind van elke maand een piekbelasting heeft. En het hierbij gebruikelijk is dat iedereen dan nog even een paar avonden doorwerkt om de deadline te halen. Als van alle medewerkers verwacht wordt dat ze overwerken en jij niet bereid bent dit te doen, dan is het de vraag of je wel bij een dergelijke organisatie gaat passen. Het ‘’goed passen’’ bij een bedrijf is dus eigenlijk niet alleen voor het bedrijf belangrijk, maar ook voor jou. Het is ook voor jou niet goed als je bij een bedrijf werkt waar je je niet gelukkig voelt.

Voor werkgevers is het dus erg belangrijk om te weten waarom je bij het bedrijf wilt werken en waarom je de specifieke functie wilt vervullen waarop je solliciteert. Dit zijn overigens ook de hoofdingrediënten van elke motivatiebrief. Lees in dit artikel meer over hoe je een motivatiebrief schrijft, en lees hier meer over de motivatiebrief opbouw.

Bij het schrijven van jouw motivatie zijn er twee vragen die van belang zijn en die aan elkaar verbonden dienen te worden:

  1. Waarom wil jij deze functie vervullen?
  2. Waarom wil jij deze functie bij dit bedrijf vervullen?

We gaan er in dit artikel vanuit dat je voor jezelf helder hebt waarom je een bepaalde functie wilt vervullen. In dit artikel helpen we je met hoe je het antwoord van de twee vragen aan elkaar verbindt tot een sterke motivatie. 

Omdat het zoeken naar een werknemer veel tijd en geld kost is het voor werkgevers dus van belang om de juiste kandidaat te vinden. Vandaar dat jouw motivatie voor het bedrijf erg belangrijk is. 

Maar wat betekent dit nou voor jou bij het onder woorden van jouw motivatie? Het belangrijkste hierbij is: 

Durf GROOTS te denken! Wat is het hogere doel waar dit bedrijf voor op aarde is? Hoe ga ik daaraan een bijdrage leveren? En waarom pas ik bij dit bedrijf?

Lees even de volgende anekdote:

Het verhaal van de drie metselaars
Er waren drie mannen aan het metselen. Een nieuwsgierige voorbijganger vroeg aan de eerste man wat hij aan het doen was. De man reageerde wat geïrriteerd en zei: “Waar lijkt het op? Ik ben stenen aan het metselen!” De voorbijganger bood zijn excuses aan en liep snel door naar de tweede man en stelde dezelfde vraag. De man reageerde moedeloos: “Ik bouw een muur”. De voorbijganger bedankte de man en liep door naar de derde. En hij stelde weer dezelfde vraag: “Pardon meneer, mag ik vragen wat u aan het doen bent?” En de derde man draaide zich om en zei met een fonkeling in zijn ogen: “Ik bouw een kathedraal voor onze gemeenschap!” 

Feitelijk gezien doen alle drie mannen hetzelfde: ze leggen bakstenen op elkaar. Maar toch ‘zien’ ze wat ze doen als iets heel anders. De een beschrijft het heel feitelijk en de ander beziet het vanuit het grote geheel en het uiteindelijke doel. 

Ditzelfde komen we bij heel veel verschillende beroepen tegen, van automonteur tot aan verpleegkundige. Een automonteur draait aan sleutels, maakt bouten en moeren los en haalt onderdelen uit de auto en stopt er nieuwe in. Althans, dat is wat je ziet als je heel feitelijk naar het werk van een monteur kijkt. Maar wat een monteur echt doet is ervoor zorgen dat iemand weer op de weg. Ervoor zorgen dat iemand weer klanten kan bezoeken, kinderen naar school kan brengen etc etc.  

Heel veel mensen hebben moeite om bij het omschrijven van hun motivatie de link te liggen tussen het werk dat ze feitelijk doen en het grotere ‘’doel’’. Terwijl het juist heel belangrijk is om in je sollicitatieprocedure dat goed onder woorden te brengen. Zowel in jouw sollicitatiebrief als in jouw sollicitatiegesprek. 

Nu vraag je jezelf vast af: hoe doe ik dat dan? Hier zijn drie stappen die je hierbij kunt hanteren.  

Stap 1: Kijk eens hoe het bedrijf zelf haar missie of ‘’doel’’ omschrijft. Kijk hiervoor op de website of in de vacaturetekst. Hieronder een geanonimiseerd voorbeeld van een groot IT-bedrijf: 

We werken samen met meer dan driekwart van de Fortune Global 500 en stimuleren innovatie op het werk en in het dagelijks leven door deskundige diensten te verlenen op het gebied van strategie en consulting, technologie, interactief en operations. We werken nauw samen met klanten om problemen in tal van industrieën op te lossenen volledige end-to-end services te bieden. Doe mee en gebruik de nieuwste technologie, samen met je unieke set vaardigheden, om het verschil te maken dat ertoe doet. We garanderen dat je onderweg een benijdenswaardig netwerk van contacten en onvergetelijke herinneringen zult opdoen.

Als we deze tekst goed lezen dan zien we dat de belangrijkste kenmerken van deze organisatie zijn:

  • Heeft een klantenkring die bestaat uit grote bedrijven (Fortune Global 500 bevat de grootste bedrijven uit de wereld).
  • Stimuleren van innovatie staat centraal.
  • De termen op het ‘’werk’’ en ‘’dagelijks leven’’ suggereert dat ze heel breed kijken naar hun bijdrage in de maatschappij.
  • Ze werken nauw samen met klanten. Dat betekent dat je waarschijnlijk gedurende langere tijd bij verschillende klanten werkt. 
  • Probleem oplossend vermogen is essentieel

Stap 2: Vervolgens moet je kijken hoe de directie of afdeling waar jij solliciteert zich verhoudt tot de algemene missie van het bedrijf. Als het goed is, zou dit in de vacaturetekst moeten staan. Is dit niet zo, dan kun jezelf nagaan en nadenken hoe jouw afdeling of directie zich positioneert binnen het bedrijf. Dit is tegelijkertijd ook een goede oefening voor je. 

TIP: Wat bijvoorbeeld zelden in een vacaturetekst staat is de reden waarom het bedrijf een nieuwe medewerker zoekt. Is dit bijvoorbeeld vanwege de groei? Vervanging vanwege bijzonder verlof of ziekte? Was de vorige medewerker niet geschikt? Nadat je je hebt verdiept in het bedrijf is dit een mooi moment om te bellen met de organisatie en wat verdiepende vragen te stellen. Als je dat goed doet, dan laat je op die manier alvast een goede indruk achter.


Nu je weet wat de missie/doel van de organisatie is (stap 1) en hoe jouw functie (stap 2) daaraan bijdraagt, is het tijd voor de volgende stap. 

Stap 3: Het enige wat nu nog ontbreekt voor een goede motivatie is hoe jouw kennis, ervaring en vaardigheden passen bij de functie en het bedrijf. Maak voor jezelf een overzicht van kennis, ervaring en vaardigheden die je kan noemen in jouw motivatie en hoe je die kunt linken aan de belangrijkste elementen uit de functie. 

Stel je voor dat je in het voorbeeld hierboven solliciteert als lead IT-developer waarbij je voor klanten het bouwen van applicaties en/of het digitaliseren van bedrijfsprocessen moet leiden. 

Dan is nu de kunst om voor jezelf scherp te krijgen waarom jij geschikt bent en waarom je bij dit bedrijf gaat passen. 

Laten we voor het gemak aannemen dat je al van jongs af aan gefascineerd bent geweest door alles wat met technologie te maken. Je om die reden een studie bedrijfskundige informatica bent gaan doen. Je vervolgens als IT-trainee bij een bank bent begonnen en doorgegroeid bent naar senior developer. Laten we tevens even aannemen dat een vriend van jou je gewezen heeft op dit bedrijf en er heel positief over was.  

Er is uiteraard niks mis mee als je door je netwerk wordt gewezen op een functie. Alleen is dat een aanleiding en geen motivatie. Je zult voor jezelf toch moeten nagaan waarom nou specifiek dit bedrijf je aanspreekt. Laten we zeggen dat je na verdieping in dit bedrijf, erg bent aangesproken door de scherpe focus op innovatie, de grote bedrijven waarvoor ze werken, je hier veel verschillende dingen kunt leren en jezelf goed kunt ontwikkelen. 

Zo zou je de kern van jouw motivatie eruit kunnen zien:

Motivatie sollicitatie voorbeeld

De afgelopen zes jaar heb ik de kans gehad om bij Hypo Bank aan mooie en innovatie digitale vraagstukken te werken. Van een online hypotheekaanvraag tot het digitaliseren van het contractmanagement bij verstrekte leningen. Keer op keer ben ik erin geslaagd om eindgebruikers te verassen met mooie creaties en ideeën. Ik heb mezelf hierbij verder ontwikkeld van IT-trainee tot senior developer en zou mijn kennis en ervaring graag willen benutten als lead developer bij IT-bedrijf XZ. Het werken voor verschillende klanten, de focus op innovatie en de brede kijk van IT-bedrijf XZ spreken mij bijzonder aan. Ik geloof in technologie dat het werk en het dagelijks leven een stuk leuker, efficiënter en beter maakt. Daarom zou ik als leads developer bij IT-bedrijf XZ hier graag een bijdrage aan willen leveren. In mijn werk houd ik ervan om mijn creativiteit te gebruiken en heb daarom voor elke uitdaging een oplossing. Daarnaast ben ik in staat, en heb ik bewezen om een team te leiden en van ‘’scratch’’ applicaties neer te zetten die onze organisatie en klanten en stap verder zullen brengen. 

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een indicatie van een motivatie voorbeeld voor tijdens je sollicitatie. Wil je weten hoe je een volledige korte maar krachtige sollicitatiebrief maakt, kijk dan hier.

Zoals je ziet is het geen hogere wiskunde om een goede motivatie te schrijven. Durf grootst te denken als het gaat om jouw motivatie, maar zonder dat je overdrijft. Hier goed over nadenken en het voor jezelf uitschrijven kan echt het verschil maken tijdens je sollicitatie. 

Veel succes & don’t forget -> Aan welke kathedraal wil jij meebouwen?

Maak in 5 minuten jouw motivatiebrief met onze online toolTM
Voer de functie in waarop je wilt solliciteren
Maak nu in 5 minuten een goede brief met onze online toolTM